top of page

Eritysryhmäkoordinaattorin Inka Kolhinojan kynästä


Inka on ollut Special Olympics-urheilija, päälajina uinti, tennis ja ratsastus. Hän on mukana Suomen Paraolympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi yhdenvertaisuuskoulutuksessa sekä Vantaan Kehitysvammaisten Tuki ry:n hallituksessa. Inka on myös mukana Vantaan Liike Nyt ry:n hallituksessa, jossa hän toimii erityisryhmäkoordinaattorina.


Inka tekee vammaisvaikuttajana tärkeää työtä erityisryhmien eteen, ja tästä olemme myös Sipoossa kiitollisia.


Vammaispalvelulaki lähti valiokuntiin kaikkine ongelmineen – lausuntokierros ei muuttanut juuri mitään


"Ollaan kaukana niitä kauniista sanoista..."


Vammaispalvelulaki on taas nytkähtänyt eteenpäin ja eilisen eduskunnan lähetekeskustelun jälkeen se siirtyy valiokuntakäsittelyyn. On erittäin surullista huomata, että lakiesitykseen on jätetty monia vammaisjärjestöjen ja alan juristien moittimia sanamuotoja, ikään kuin lakivalmistelussa viis veisattaisiin saaduista lausunnoista.


Voimavararajausta on monessa lausunnossa vastustettu, mutta jostain syystä vammaispalvelulain lähetekeskusteluun edenneestä versiosta sitä ei poistettu. Vammaisjärjestöt ovat vahvasti ilmaisseet, ettei sitä saisi lakiin sisällyttää ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei lausunnonantajia ole tässä asiassa millään tavoin kuunneltu.


Nyt odotetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalta viisautta ja herkkää korvaa kuunnella sinne tulevia vammaisjärjestöjen edustajia, jotka tulevat kertomaan ja perustelemaan mm. miksi voimavararajausta ei lakiin pidä sisällyttää. Saattaa myös olla, että laki päätyy vielä perustuslakivaliokunnan pöydälle ja toivottavasti viimeistään tällöin huomioidaan mm. oikeustieteen maisteri Jukka Kumpuvuoren esille nostama YK:n vammaisoikeuskomitean näkemys että voimavararajaus on YK:n vammaissopimuksen vastainen.


Vasemmistoliitto ei juurikaan ole kunnostautunut vammaisten oikeuksien edessä, Merja Kyllönen juhli somessa, kuinka vammaispalvelulain uudistus lisää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.


Vammaisilla, heidän omaisillaan ja edunvalvontajärjestöillä onkin jatkossa edessä pohdinta, kannattaako aina uskoa, että vasemmisto on huolehtimassa erityisryhmien oikeuksista. Näyttää siltä, että oikealla on pidetty ääntä lakimuutoksen epäkohdista ja vasemmalla kannatettu sitä sellaisenaan.


Hävettää suoraan sanottuna, kuinka hallituspuolueet, erityisesti sote-ministerisalkun haltijana demarit on tuomassa tällaista vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksia polkevaa lainsäädäntöä voimaan. Ollaan kaukana niitä kauniista sanoista, joita mm. Aluevaalien alla kuultiin vasemmiston ehdokkailta vammaisten palveluista ja oikeuksista tulevilla hyvinvointialueilla.


Nyt me vammaisvaikuttajat joudutaan edelleen täysillä vaikuttamaan, että vammaispalvelulaki saadaan järkeväksi!


Inka Kolhinoja

vammaisvaikuttaja, Liike Nyt, Vantaa


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page